Buitengewoon Onderwijs

Hieronder vindt u informatie over de verschillende workshops. Alle workshops zijn zeer praktijkgericht - al vanaf de eerste minuten maakt iedereen muziek. Naast plezier richten we ons op creativiteit, groepsgevoel, concentratie en durven doen. Onze workshops sluiten naadloos aan bij de eindtermen & ontwikkelingsdoelen van het kleuter- en lager onderwijs. Een workshop muziek is ook taal, communicatie, expressie, wiskunde, etcetera. Onze workshops zijn muzisch in de volle betekenis van het woord. Improvisatie en experiment gaan we niet uit de weg, sterker nog, daar gaan we van uit! De workshops worden begeleid door een ervaren en enthousiaste instructeur. Heeft u vragen of wilt u graag een workshop boeken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Hopelijk tot ziens! 


Drumcirkel.jpg

BOEMSHAKALAKA! 

Een ritme ontstaat al door drie keer in je handen te klappen. Je kunt er vrijwel ieder voorwerp voor gebruiken en dat doen we dan ook! Tijdens deze workshop gebruiken we trommels, djembé's, percussie-instrumenten, olievaten, cajons, pvc-buizen (tubulum), boomwhackers, stoelen, tafels en bestek om ritmes te maken en ontdekken. Maar ook ons lichaam is een wandelend drumstel. Via bodypercussie ontdekken we tot welke onvermoede klanken en ritmes ons lichaam in staat is. Naast uitdagende en actieve werkvormen, werken we ook stap voor stap aan een zelf-gecomponeerd ritmisch meesterwerk!

Doelgroep: 2e & 3e kleuterklas / 1e, 2e, 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: losse workshop of 3-delige  lessenreeks


Zangvogels.jpg
zangvogels.png

zangvogels

Wat is er nu fijner dan samen zingen uit volle borst? Zingen verbindt en verbroedert. Eigenlijk zouden we iedere dag moeten zingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat samen zingen een klasgroep dichter bij elkaar brengt. Ze hebben meer begrip voor elkaar en zijn toleranter tegenover hun klasgenoten. Klik hier voor een zeer interessant artikel in SCIENCE.

Tijdens deze workshop tovert een zangcoach de klas in een mum van tijd om in een enthousiast koor vol nachtegaaltjes en zanglijstertjes. Liedjes uit alle hoeken en gaten van de wereld passeren de revue en uiteraard wordt er ook flink bewogen tijdens het zingen, want zang en beweging gaan hand in hand! 

Doelgroep: 2e & 3e kleuterklas / 1e, 2e, 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: losse workshop


Olievat.jpg

Zangshakalaka

Deze workshopreeks is een prikkelende combinatie van Boemshakalaka en Zangvogels. Het beste uit beide werelden komt samen. In twee of drie lessen leren de kinderen drie wereldliedjes zingen. Vervolgens gaan we aan de slag met ritme en beweging. We gebruiken een zeer uitgebreide waaier aan ritmische en melodische instrumenten, zoals djembé's, cajons, kleine percussie, klokjes, tubulum, synthesizer, pandrum, etcetera. Uiteindelijk brengen we alle ingrediënten (liedjes, zang, ritme, beweging) samen en creëren als groep drie muzikale meesterwerkjes. De hele klas vormt zodoende een orkest (uiteraard inclusief dirigent) en voert de drie eigenzinnige composities uit voor een aandachtig publiek tijdens een mooi toonmoment. 

Doelgroep: 1e, 2e, 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: Twee- of driedelige lessenreeks


Ritmedans

Hoe zingt de regen in Japan? Hoe swingt de wind in Mexico? Hoe klinkt de zon in Afrika? Kan je eigenlijk dansen op de maan? Via spannende verhalen, mooie beelden, vrolijke liedjes en ritmische spelletjes dansen, zingen, vliegen en springen we de hele wereld rond! Deze workshop is speciaal op maat gemaakt voor kleutervoetjes. Spelenderwijs maken de kleuters kennis met ritme, dynamiek, timbre, vorm, dans, samenspel, luisteren, tonen en improvisatie. Kortom; een muzisch feestje voor de allerkleinsten! 

Doelgroep: 2e & 3e kleuterklas
Soort activiteit: losse workshop of 3-delige  lessenreeks


Afvalligen01.jpg

De afvalligen

Muziek is overal! Gebruik makend van alledaagse voorwerpen en vooral veel 'afval' toveren we de hele klas om in een heus wegwerp-orkest! Wat dacht je van een drumstel van oude pannen en deksels? Of een panfluit van petflessen, een banjo van een soepblik en oude gitaarsnaren, een wortelfluit en het kan nog veel gekker! In deze lessenreeks knutselen we eerst vlijtig aan onze zelfbedachte en zelfontworpen muziekinstrumenten. Vervolgens gaan we ermee aan de slag en spelen onder begeleiding van een enthousiaste docent/dirigent (uiteraard met een wegwerp-dirigeer-stokje) een prachtig muziekstuk op onze unieke wegwerp-instrumenten. 

Doelgroep: 2e & 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: 3-delige lessenreeks


Soundtrack 01.png

maak je eigen soundtrack

We beseffen het wellicht niet altijd, maar zonder muziek zouden films maar een saaie boel zijn. Muziek prikkelt onze verbeelding en laat ons huiveren, lachen of huilen. De haai in Jaws zou een stuk minder eng zijn zonder muziek. Een aflevering van Tom & Jerry is plots niet grappig meer als je de muziek uitzet. Of stel je Darth Vader eens voor met de muziek van Amelie op de achtergrond. Tijdens deze workshop maken kinderen zelf een soundtrack bij bestaande scenes uit animatiefilms. Gedurende 3 lessen creëren we stapsgewijs een op maat gemaakte compositie met behulp van akoestische en elektronische muziekinstrumenten en voorwerpen. Aan het eind van de lessen maken we bovendien een opname van de compositie zodat de kinderen het hele schooljaar nog kunnen kijken en luisteren naar hun film. 

Doelgroep: 2e, 3e graad Lager Onderwijs / 1e & 2e graad Secundair
Soort activiteit: 3-delige  lessenreeks


beethoven_rocks.jpg

BEETHOVEN ROCKS

De muziek van grote componisten als Beethoven, Mozart, Bach en Chopin is nog steeds springlevend. Al honderden jaren kunnen jong en oud hun pakkende melodieën meefluiten. In deze workshop ontdekken we de wondere wereld van de klassieke muziek. Dansend, spelend, lachend en luisterend, bewegen we ons doorheen de geschiedenis van de westerse muziek. Via actieve en uitdagende werkvormen gaan we uiteindelijk op zoek naar de Beethoven in onszelf. We componeren en spelen ons eigen meesterwerk!

Doelgroep: 1e, 2e, 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: losse workshop of 3-delige  lessenreeks


Kamishibai iabihsimaK02.jpg
Kamishibai01.jpg

Kamishibai ♫ iabihsimaK

Een kamishibai is een mobiel Japans verteltheater en wordt al eeuwen lang gebruikt om verhalen te vertellen aan kinderen. Maar misschien is het interessant om de rollen eens om te draaien? Welke verhalen zouden kinderen aan volwassenen willen vertellen? Dat gaan we onderzoeken tijdens deze workshop. Een ervaren begeleider komt naar de klas met een kamishibai, mooie prenten en muziekinstrumenten en daagt de kinderen uit om hun eigen fantasie te gebruiken. Spelenderwijs gaan de leerlingen aan de slag en creëren stap voor stap een eigen beeldverhaal met een op maat gecomponeerde soundtrack. Muziek en woord versterken elkaar en de verbeelding van leerlingen maakt overuren tijdens deze muziekverhalende workshop. 

Doelgroep: 2e & 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: 3-delige lessenreeks


DSC00010.JPG

MUZIKALE ONTDEKKINGSREIS

In deze workshop reizen we door de veelzijdige wereld van muziek; ritme, harmonie, melodie, liedjes, klassieke muziek, hedendaagse muziek, wereldmuziek, (zelfgemaakte) instrumenten, luisteren, componeren, zingen, dansen, samenspelen... Op een gestructureerde, actieve en zeer plezierige manier maken we kennis met de wondere wereld van muziek. Rode draad in deze serie is een zelfbedacht en ambachtelijk bereid muziekstuk waarin de verschillende aspecten aan bod komen. 

Doelgroep: 2e & 3e kleuterklas / 1e, 2e, 3e graad Lager Onderwijs
Soort activiteit: losse workshop of 3-delige  lessenreeks


WORKSHOP X  -  Muziek op Maat

Wij werken ook op maat. Er is veel mogelijk, dus voel u vrij om suggesties te doen. Hierbij een aantal voorbeelden: 

  • Muzikale hulp bij schoolfeest

  • Karaokeversie nodig van een bestaand liedje?

  • Videoclip maken

  • Cd opnemen

  • Zangworkshops

  • Workshop eigen liedje schrijven

  • Workshop rap inclusief professionele opname

  • Workshop elektronische muziek maken

  • Een muzikaal thema uitdiepen

  • ...


Extra informatie:

  • Het niveau en de werkvormen passen we aan i.f.v. de leeftijd en het niveau van de groep

  • De workshops vinden in principe plaats op een door u gekozen locatie

  • Onze uitvalsbasis is Hofstade (Zemst)

  • Al het benodigde materiaal (zoals muziekinstrumenten) wordt door ons voorzien

  • De workshops vinden plaats op maandag / dinsdag / woensdag (zangvogels op donderdag/vrijdag)

  • De ideale groepsgrootte per workshop is 15 kinderen

  • De maximale groepsgrootte per workshop is 25 kinderen

  • We werken ook op maat, er is veel mogelijk